Dan Park, gatukonstnär och provokatör

Jash samtalar med den kontroversiella gatukonstnären Dan Park. Det något längre samtalet går in på bland annat djurrätt, mediekritik, politik, konstnärlig frihet, censur, kränkta människor och hets mot folkgrupp. Med en och annan alkoholhaltig dryck innanför västen blir den röda tråden emellanåt något otydlig, men vi är trots detta övertygade om att våra lyssnare kommer att finna samtalet värdefullt.

Dan Parks kreationer går att titta närmare på via Facebook, Blogspot och Bloggis. Det finns även en bilddagbok för den som önskar få en mer vardaglig inblick i Dans liv.

Eftersom detta är Neutral Medias första riktigt breda samtal med många olika ämnen, varav flera dessutom är kontroversiella, har vi valt att komplettera med både källförteckningar, information och förtydliganden på innehållet. Detta finns i sin helhet längre ner i detta inlägg. Vi kommer i fortsättningen alltid komplettera våra inlägg med relevant information eftersom lyssnaren då lättare kan följa med i samtalen och studera ämnena på egen hand.

Observera även att ett antal ord som av vissa kan anses vara kränkande förekommer i samtalet. Neutral Media vill dock understryka att syftet aldrig varit att kränka någon, utan att istället fritt diskutera samtida fenomen. Vi har för säkerhets skull varit i kontakt med både Polisen och Justitiekanslern och fått bekräftat att användandet av dessa ord i ovannämnda sammanhang inte strider mot någon lag.

05:35 Rättegången mot Juha Valjakkala som Dan pratar om går att läsa mer om här.

09:25 Romanen ”On the Road” av Jack Kerouac som Dan nämner går att läsa mer om här.

10:17 Filmen Il Capitano som skildrar Åmselemorden 1988 går att läsa mer om här.

25:45 Etnopluralism förklaras här av Jash som en ideologi i vilken man önskar att ”varenda etnisk grupp ska existera” vilket är en simplifierad beskrivning som inte ger hela bilden av ideologin. Därför är det viktigt att tillägga att etnopluralismen i det stora hela är emot mångkulturen (så som vi känner till den) och istället önskar att varje land har en etniskt homogen befolkning och därmed även en så ”naturlig” kultur som möjligt. Etnopluralisterna anser att detta är den enda sanna mångfalden och mångkulturen samt en nödvändighet för att bevara världens olika etniska grupper och kulturer. Ideologin jämförs därefter med djurskyddsorganisationer som vill förhindra att djurarter dör ut eller blir utrotningshotade. En möjlig baksida med etnopluralismen är att ideologins innebörd kan utnyttjas som en täckmantel av individer och organisationer som i själva verket anser att deras etnicitet och kultur är överlägsen. Läs mer om etnopluralism här.

29:30 Låten som nämns är Mortal Thought innehållandes raden ”The woman in my bed has got to be strictly black” och går att lyssna på här.

30:58 Dan nuddar här vid det faktum att nationalsocialister i regel är övertygade om att en liten judisk elitklick har makt över hela världen, däribland finanssektorn, med målet att få Europa och dess nationer att gå under, samt att det finns en naturlig förklaring till deras konspirationsteori. Jash kompletterar då med att denna naturliga förklaring är att ”judar uppfann bankväsendet” vilket förtjänar ett förtydligande, eftersom judarna varken uppfann räntan, tryckning av sedlar eller idén om att låna ut pengar. Vad som menades var att dagens moderna banksystemet till största del skapats av judar. Det är något som idag är allmän historia och något som till och med den Bonnier-ägda tidskriften Världens Historia kortfattat förklarar bakgrunden till här. Hela historien är givetvis mer komplex än så men finns noggrant beskriven, läs till exempel lite mer om detta här.

44:45 Här missuppfattar Dan vad Jash säger. Det är alltså inte så att Dan är förintelseförnekare, vilket är viktigt att poängtera.

47:00 Uttalandet om Afrosvenskarnas Riksförbund kommer usprungligen från en personlig anekdot där en besökare efter ett av organisationens seminarium upplevde att ”den vite mannen” kollektivt beskylldes för slaveriet och förtrycket mot afrikaner. Detta trots att slaveriet inte uppfanns av ”den vite mannen” och trots att slaveri enligt vissa fortfarande existerar i flera ”icke-vita” delar av världen. Slaveriets historia går att läsa mer om här och dagens slaveri går att läsa lite mer om här.

49:04 Angående ”nazistattacken” på ett gäng antifascister i Malmö 2014 så är det viktigt att poängtera att förundersökningsprotokollen och domstolsbesluten fastslår att antifascisterna aktivt grupperade sig, sökte upp nazisterna, gick till attack i numerärt överläge och fick stryk. Detta stärks av bland annat två olika vittnen som såg det hela utspela sig, en boende på gatan där det inträffade samt en polis. Händelsen målades trots detta upp som en ”nazistattack” i media runt om i landet. Förundersökningsprotokollet går exempelvis att ladda hem och läsa här.

50:05 Lite mer information om de dubbla budskapen Adam Tensta sänt ut med sitt beteende. Här är en artikel från 2007 där Adam Tensta pratar om att han är emot censur och för användandet av ordet nigger men 2015 presenterar han en helt annan åsikt där han fördömer användandet av ordet och vill censurera det. Några av låtarna där Adam Tensta själv använder ordet nigga (nigger) är My Cool, Dopeboi och Bangin’ on the System från 2007, The Fog från 2013 och Hurts från 2015. Ett intressant tillägg är att en rappare vid namn Henok Achido även gjorde en låt om Adams beteende där han antyder på att det hela var en form av skådespel (detta kanske eftersom Adam just då var aktuell med en ny skiva och ville maximera försäljningen av sin musik) och kallar honom därför i sin låt för bland annat ”husblatte”, ”svart bebis”, ”anti-talang”, att ”offerkofta passar Adam” och att han ”spelar på ras”. Låten går att lyssna på här.

50:58 Här är lite mer information om begreppet ”blackface” och anmälningen mot Tintin i Kongo. Det ses numera som hets mot folkgrupp att klä ut sig till afrikan om man även målar ansiktet svart.

51:20 Pippi Långstrump gjordes alltså om på grund av att ordet ”negerkung” användes och för att Pippi i en scen försöker se ut som en kines genom att dra i sitt ansikte så att ögonöppningarna blir smala. Mer information om händelserna finns här och här. Själva ”kines-scenen” går att se här. TV-serien Bert har raderats från SVT’s öppna arkiv eftersom orden ”bög” och ”neger” användes samt för att Bert i ett avsnitt ”klädde ut sig” till en svart man med ett så kallat ”blackface” målat över ansiktet. Läs mer om detta här.

53:48 En komplettering då citatet inte blev helt korrekt återberättat. Alexander Bards uttalande går att höra i sin helhet här.

55:55 Mer information om den kontroversielle konstnären Makode Linde, hans utställning Galerie Neger och den så kallade ”negertårtan” finns i denna tidningsartikel.

58:20 Dan nämner här begreppet ”Entartete Kunst” som myntades i Nazityskland och går att läsa mer om här.

59:15 Händelsen som diskuteras här går att läsa mer om i till exempel Sydsvenskans artikel.

1:08:47 Lars Vilks så kallade ”Muhammedhund” och fler liknande konstverk går att läsa om här.

1:36:55 Brottsmålet som tas upp av Dan går att läsa mer om här.