Dokumentär: A Swedish Elephant

Den svenska indie-dokumentären A Swedish Elephant hade premiär för några dagar sedan under Almedalsveckan i Visby. En film gjord av två gamla kollegor från reklambranschen, Göran och Richard, som försöker att skildra hur det verkligen ligger till i Sverige, med en så kallad “temperaturtagning” på dagens Svea rike. Med pengar insamlade från allmänheten via Indiegogo och Facebook, förutom passion och ren vilja, har skaparna lyckats att spela in en av de troligtvis mest objektiva och faktabaserade svenska dokumentärerna under 2000-talet. Dokumentären går igenom allt ifrån flyktingkrisen, medias agerande och metoder, polarisering, det så kallat objektiva public service, alternativmedias framväxt och mycket mer… En oberoende och ideell dokumentär som helt klart kan mäta sig med, och dessutom överträffar, de flesta SVT-produktioner.

Detta har filmskaparna lyckats med genom att få med några av de mest relevanta, kunniga och/eller inflytelserika personerna i den svenska samhällsdebatten 2016-2018. Två år av deras tid har gått åt att spela in filmen, intervjua massor av människor, och till slut visa den under Almedalen 2018 några månader innan det svenska riksdagsvalet. Två års filminspelning har gett så pass mycket material att de kommer att släppa en uppföljare som spekulerar kring hur Sveriges situation kommer att se ut runt 2030. Även om filmen är relativt lång (160 minuter) så tycker vi verkligen att den är sevärd för alla som försöker förstå vartifrån de senaste årens högerpopulism, nationalism och alternativmedia kommer ifrån. Neutral Medias initiativtagare Jash Doweyko-Jurkowski hade det stora nöjet och äran att medverka i denna produktion.

A Swedish Elephant kommer att släppas som hyrfilm (Pay-per-view) under augusti månad. Följ teamets officiella Facebooksida här för att hålla koll på när den finns tillgänglig för allmänheten. Under tiden som du väntar borde du lyssna på paneldebatten som anordnades innan premiärvisningen här. Panelen bestod av Aron Flam, Alexander Bard, Anders Lindberg, Jessica Stegrud, Henrik Johansson, Maria Rashidi och Johanathan Lundqvist som moderator. Se filmens officiella trailer här.

En spännande intervju med filmskaparna kommer att dyka upp på Neutral Media inom en snar framtid. Uppdatering: här!

Uppdatering: Nu finns filmen att se på Youtube. Trailern längst upp i inlägget har därför bytts ut till fullversionen.