Övervakningssamhället

Neutral Media finns nu inte längre på Facebook och inte heller någon annanstans än här på hemsidan för den delen. Anledningarna är flera och handlar om allt ifrån kritik mot datainsamling till bristerna med textbaserad kommunikation. För att föreviga avskedsinlägget som publicerades finns det numera nedan:

Hej,

Jag ber om ursäkt för den långa läsningen och tackar samtidigt alla som tar sig tiden att läsa.

Detta blir Neutral Medias sista Facebookuppdatering och sidan kommer därför snart att tas bort.

Neutralmedia.se kommer däremot att fortsätta som vanligt. Hemsidan har den senaste tiden fått en rad olika förbättringar och i fortsättningen kommer alla intervjuer och annat material endast läggas upp där. Facebooksidan skapades från början i tron om att det skulle vara nödvändigt för att nå ut till folk – en uppfattning som förändrats med tiden. Även om det inte är en nödvändighet så kan man inte undgå det faktum att sociala medier är ett effektivt verktyg för att nå ut till så många som möjligt. Men att få så mycket spridning som möjligt har aldrig varit mitt mål. Jag själv har egentligen aldrig varit speciellt förtjust i sociala medier – däremot älskar jag att träffa och intervjua intressanta människor.

Det är sällan diskussionerna i kommentarsfält leder till att meningsmotståndare lyssnar på och inspireras av varandra. Istället har jag fått intrycket av att stämningen tenderar att bli dryg och negativ. I en riktig konversation får man en mycket mer geniun kontakt med människan i andra änden. De mest väsentliga skillnaderna är exempelvis att vi ser kroppsspråket och hör tonläget, men också att vi hinner få ut fler tankar på kortare tid. Resultatet blir en diskussion eller debatt som är betydligt mer dynamisk, trevlig och givande – jämfört med textbaserade konversationer som dessutom ofta fyller deltagarna med ilska och frustration. Samtalet kanske till och med leder till en livslång vänskap, vem vet?

Glöm inte heller att Facebook används av företag och myndigheter för att övervaka ditt beteende. Kan de genom sin datainsamling skapa en personprofil av ditt surfande blir det lättare att få dig att titta på reklam, klicka på annonser, och spendera dina surt förvärvade pengar. Men också att ta reda på vad du tycker i olika frågor, vilka människor du brukar prata med och om vad, vart du är och vart du har varit. Det finns självklart mycket mer information att samla in än så, men du förstår nog min poäng. Detta är tillsammans med ditt bankkort, smartphone och övrig internetanvändning kanske världshistoriens hittills mest välpolerade och effektiva åsikts- och personregistrering.

Genom att ha en traditionell hemsida slipper man detta. Det är inte så att jag insinuerar att du som läser eller jag själv har något att dölja. Men jag har ingen lust att stödja ett företag vars oetiska uppgift är att analysera användarnas (med andra ord även mina följares) Internet-vanor och sälja den personliga informationen till okända företag, organisationer och myndigheter. För att inte tala om att locka fram musklick med hjälp av ”skräddarsydd” reklam och öka användarnas genomsnittliga skärmtid. Ett välkänt fenomen är att ju mer man använder Facebook, desto mer tid tenderar man att spendera scrollandes och stirrandes in i skärmen – något vi kan tacka Facebooks välgjorda algoritmer för. Det är inget som jag vill att Neutral Media ska bidra till.

Mitt främsta tips är att du slutar skylla på höger- eller vänsterpartier, kapitalismens orättvisor, de monopoliserade mediegiganterna, bankväsendets kontroll över mänskligheten, nazism, sionism, fascism, rasism, höger- eller vänsterextremism, feminism, kommunism, kulturmarxism, massinvandring – och allt annat du är övertygad om är roten till all ondska. Se dig istället i spegeln och fråga dig själv om du bidrar till en bättre värld, både internationellt, nationellt men också lokalt – alltså på platsen där du bor, i din familj och i din vänskapskrets. Är du ett föredöme? Det kanske är hög tid att påbörja en förbättringprocess av sig själv, både som medmänniska och som förespråkare av olika slag – i synnerhet om du vill ha möjligheten att påverka människor och bidra till ett bättre socialt klimat.

Gör dig framför allt av med kedjorna som på många olika sätt håller dig fängslad. Uttryck dina åsikter och aktivera dig genom att ekonomiskt bojkotta sådant du inte vill stödja (”rösta med plånboken”) men också genom att vara sparsam med dina värdefullaste valutor – nämligen dina tankar, känslor, tid och energi. Gör dig gradvis av med allting som har ett negativt inflytande på dina stress- och energinivåer. Inled ett samtal med den där människan som du avskyr. Men inse först att det i själva verket inte nödvändigtvis är människan du avskyr, utan människans åsikter. Backa aldrig från en meningsmotståndare som söker dialog – då har du automatiskt förlorat den matchen.

Finns det något jag själv avskyr så är det mobbning av olika slag.

En händelse som jag minns mycket väl inträffade sommaren 2017 på Möllevången i Malmö, där jag även bor. Ett litet gäng med bankkritiker som kallar sig för De Fria samlades för att sprida sina idéer med hjälp av politisk graffiti, revolutionär musik, diverse talare och en stark vilja att prata med förbipasserande. Deras sätt att föra diskussioner på var kanske inte det bästa, snarare något arrogant – men de visade åtminstone en vilja att prata med både meningsmotståndare och vanligt folk. Det dröjde inte många minuter förrän motståndarlaget, ett gäng anhängare till AFA (Antifascistisk Aktion) dök upp för att visa sitt missnöje över inkräktarnas närvaro. Stämningen blev spänd, graffitin vandaliserades och trots De Frias upprepade försök till lugn och sansad dialog var det ingen i motståndarlaget som ville lyssna eller prata med dem. När antifascisterna med sina hotfulla metoder säkerställt att bankkritikerna förstått att de inte är välkomna avslutades spektaklet.

Jag har många gånger tidigare beskådat liknande scener, fast med olika huvudkaraktärer varje gång. Jag har alltid känt sympati för oönskade och socialt sett svaga människor – oavsett om de är trädkramande vegan-hippies, utstötta och ensamma nationalister, nerspydda knarkare och alkoholister eller missförstådda konstnärer och artister. Det är helt enkelt omöjligt för mig att inte känna något när människor på grund av sina politiskt inkorrekta eller ickenormativa åsikter och livsstilar blir utfrysta och förtryckta. Jag säger inte att jag i den ovan beskrivna händelsen håller med varken den ena eller andra sidans ideologi, vilket dessutom är oväsentligt – men det var hursomhelst sorgligt att se. Lyckligtvis märker jag allt oftare att det är fler och fler som delar denna uppfattning.

Fyra miljöpartister från Dalarna och Ludvika förklarade nyligen i en debattartikel varför de tycker att denna typ av behandling är motsatsen till medmänsklig och demokratisk – och att det i själva verket är en kontraproduktiv metod då det endast leder till att människor med ”fel åsikter” stöts ut ytterligare från samhället och dess offentliga rum. Läs gärna artikeln här.

Det som kanske är det allra viktigaste är att människor med skilda åsikter börjar se bortom olikheterna, behåller eller pånyttföder nyfikenheten för det gränslösa mänskliga sinnet – och börjar prata med varandra.

Jag vill rikta ett stort tack till alla som har tipsat mig om intressanta intervjuer, alla som har inspirerat och kritiserat mig, och alla som på något annat sätt erbjudit en hjälpande hand. Jag vet att jag själv har, enbart med detta lilla projekt som verktyg, inspirerat minst en handfull människor – något jag också är glad och tacksam över. Jag hoppas att det i själva verket är, och kommer bli, ännu fler under resans gång.

Hälsningar,
Jash Doweyko-Jurkowski