Pär Öberg från Nordiska Motståndsrörelsen

En diskussion mellan Pär Öberg från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen och några vanliga, nyfikna människor. Samtalet sker på ett lugnt och sansat sätt, utan hot och våld – med andra ord precis så som det ska vara när meningsmotståndare möts. Inspelat under Almedalsveckan i Visby, sommaren 2018.

Neutral Media har varit ett kreativt experiment som framför allt gått ut på att utmana normer på olika sätt. Till stor del har detta gjorts genom att ifrågasätta journalistikens brist på objektivitet. Men främst genom att sätta yttrandefriheten på prov.

Videoklippet ovan med nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen blir tillsammans med min analys en perfekt avslutning på detta experiment.

Vad har jag då kommit fram till?

1) Yttrandefrihet är ett koncept som till skillnad från mångt och mycket kräver ett ”svart-eller-vitt” förhållningssätt. Det kan tyckas vara ett vackert koncept, men då måste det också följas fullt ut med allt vad det innebär. Du kan inte ha yttrandefrihet med vissa ”begränsningar” – för då är det de facto ingen frihet.

Yttrandefrihet innebär att samtliga organisationer, människor och tankar måste få lov att yttras. Det inkluderar de mest extrema av politiska ideologier som t.ex. nazism, fascism, anarkism och kommunism. Förbjuder du en Hitlerdyrkande nasse att tala så förbjuder du därför även yttrandefriheten.

2) Det finns ingen objektiv media. Tanken på en neutral journalistik är god men media är ett renodlat propagandaverktyg. Alla medier, etablerade som alternativa, är beroende av intäkter eller följare av något slag. Till och med så kallade ”oberoende” medier och journalister är beroende, åtminstone av att deras material formar mottagaren på något sätt.

Projektet har sedan starten 2017 inspirerat ett antal tankesmedjor, poddar och filmskapare att ta idéerna vidare. Idag har till och med den svenska statliga televisionen börjat anpassat sig vilket tydligt kan ses i satsningen ”Hela Sverige Möts” och i det övriga publicerade materialet.

Med det sagt förklarar jag nu experimentet som slutfört. (Läs andra delen av avslutningen här.)

/ Jash Doweyko-Jurkowski