Det finns idag ingen alternativmedia som är oberoende vilket är ett stort problem. Nyheter Idag som blivit den troligtvis största alternativa nyhetssidan på senare år har jobbat hårt för att motarbeta mainstreammedias anklagelser om att vara rasistisk och högerpopulistisk, bland annat genom att kalla sig själva för ”libertarianer” och genom att publicera artiklar som kritiserar högerpartier. Chang Frick som äger sidan har kanske till stor del lyckats med att skapa en bild av att Nyheter Idag är oberoende, men efter en enklare undersökning märker man snabbt att så inte är fallet. Nyheter Idag har tydliga och väldokumenterade kopplingar med Sverigedemokraterna – om det däremot finns samarbeten med andra partier och organisationer kan man bara spekulera kring.

För att göra det hela mer lättöverskådligt har informationen om deras samarbeten samlats ihop nedan.

20/3 2014 Chang fakturerar SD för ”Research identitärer” men ombeds att göra en ny faktura med en annan beskrivning, vilket han gör.

31/3 2014 Chang har mejlkontakt med SD om hur Nyheter Idag ska arbeta för att gynna SD men uppfattas som oberoende. (läs mejlen nedan)

27/4 2015 SD utesluter SDU-ledarna Gustav Kasselstrand och William Hahne som båda har identitära sympatier.

12/9 2015 SD klipper banden med SDU sedan Hahnes och Kasselstrands kandidat Jessica Ohlson valts till ny ledare.

18/9 2015 SD:s ledning skickar brev till SDU:s förbundsstyrelse med uppmaningen att lämna SD självmant eller tvångsuteslutas.

1/10 2015 SD lanserar sitt nya ungdomsförbund Ungsvenskarna där identitära sympatier inte är tillåtna.

9/11 2017 Chang Frick publicerar på Nyheter Idag en av sidans mest uppmärksammade artikel ”Den svenska diplomaten” om den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Pavel Gamovs tveksamma beteenden under ett besök i Ryssland. Samma dag lämnar Pavel Sverigedemokraterna efter en uppmaning från partiet. Det har visat sig att Pavel under sitt uppdrag hos SD haft kontakt med Daniel Friberg, alltså en av Sveriges mest välkända identitärer, som även har en nyckelroll i Nordisk Alternativhöger.

Vad som hände mellan oktober 2015 och november 2017 är inte känt, men tidslinjen ovan kommer att uppdateras så fort det finns mer information. Har du mer info får du gärna kontakta Neutral Media och hjälpa till med detta.

Nedan följer en mail-konversation mellan journalisten Chang Frick på Nyheter Idag och Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen (idag riksdagsledamot) från 31 mars 2014. Denna konversation visar tydligt att Nyheter Idag och Chang Frick inte är ett dugg objektiva eller oberoende, men gärna vill uppfattas som det för att ha ett gott rykte bland de väletablerade tidningarna och läsarna.

Från: Chang Frick <changproduktion@gmail.com>
Ämne: Funderingar / Bollplank
Till: Martin Kinnunen <martin.kinnunen@sverigedemokraterna.se>
2014-03-31 14:07

Tja!

Jag har diskuterat med Jakob och så vidare om hur vi ska förhålla oss till SD. Rent opinionsmässigt är det nog ganska uppenbart att vi är positiva till partiet, men det finns lite fler aspekter som vi funderar runt.

En av dem är att om vi bara köra positiva grejjer runt partiet hela tiden kommer vi ses som en Avpixlat light och knappast oberoende. Frågan är om det är så taktiskt att lägga ner tid på att vara ett medie som i någon mån redan finns, speciellt när samtiden också kommer ut.

Därav har jag haft en lite annan tanke. Såhär, om vi kan markera ett oberoende från SD och även ha koll på det snaskiga som andra medier normalt är ute efter kan vi på sikt odla en bild av att vara lite ”experter” på partiet. Då hade vi konkurrerat mot t ex Expo, Arnstad etc..

Där ser jag en del taktiska fördelar. Dels upplever jag att medier gärna hade velat hitta någon annan än just organisationer som Expo som expert på vad som sker i SD. Inte minst genom att många journalister vänder sig till mig, och jag har även fått hintar om att en del kan tänka sig att ”använda” oss på det viset. Och rent konkret behöver jag kanske inte poängtera skillnaden mellan om jag är den som kommenterar partiet eller om det är Alex Bengtsson…

En annan grej är att jag tror partiet rent generellt skulle behöva ett medie som är oberoende, SD vänligt men som andra tidningar ändå kan länka till, dvs att man anses vara legitima. Jag upplever att t ex Expressen är helt okej med att vi har SD-vänlig opinion, bara vi kan markera ett oberoende och inte bara skriva ”positiva” saker om SD.

Samtidigt är jag medveten om att folk i partiet kanske inte ser den bilden, eller uppfattar det riktigt så… det jag funderar mest på är hur du ser på det. Jag tror det finns en stor uppsida och normalt resonerar jag som att vissa grejjer kommer hamna i pressen oavsett, då kan man likväl dra nytta av det om det går (ja, det är lite cyniskt men jag tror du förstår hur jag tänker)”

/C

Från: Martin Kinnunen <martin.kinnunen@sverigedemokraterna.se>
Ämne: Re: Funderingar / Bollplank
Till: Chang Frick <changproduktion@gmail.com>
2014-03-31 15:02

Ja att beror på vad ni värderar högst. Kör ni ut negativa artiklar om partiet så försämras givetvis våra relationer sedan hur dåliga de blir beror ju på hur dåliga artiklarna är. Det är ju likadant med andra medier egentligen förutom att man där måste göra en avvägning då de har stort genomslag. Annars hade vi ju aldrig ens pratat med expressen t ex.

/Martin

Från: Chang Frick <changproduktion@gmail.com>
Ämne: Re: Funderingar / Bollplank
Till: Martin Kinnunen <martin.kinnunen@sverigedemokraterna.se>
2014-03-31 17:05

Jo jag förstår.

Vi ses redan som ”SD”-medie i någon mening. Dock resonerar vi fram och tillbaka vad vi har mest att vinna på, eller rätta sagt, var göt vi mest nytta? Som oberoende media som accepteras av andra tidningar eller en mer regelrätt ”SD-kanal”.

Vi är ju inte ute efter att försöka sänka eller göra skada (det tror jag ni förstår), däremot att ha normal/sund granskning och lite ”avslöjanden” etc tror jag vi som tidningar har att vinna på. Men det är väl lite balansgång det där, som allt annat.

/C

Elva dagar tidigare skickade alltså Chang Frick en faktura på 30.000 kr till Sverigedemokraterna för ett uppdrag titulerat ”Research identitärer”. Vad detta uppdrag exakt gick ut på är det ingen förutom de inblandade som vet. Däremot är ett troligt samband det faktum att SD ungefär ett år senare bröt med sitt ungdomsförbund SDU och sparkade två av sina högre uppsatta partimedlemmar just för att de visat sig vara identitärer.

Källor: [1] [2] [3] [4]

Ovanstående information är bara en del av allt nämnvärt arbete i vilket Chang Frick varit inblandad, det finns flera andra exempel. En notis är att Chang Frick numera kallar sig själv för ”libertarian” som bara jagar musklick med hemsidan Nyheter Idag. Men efter en enklare analys är det tydligt att det är ännu ett försök till att ta på sig en täckmantel för att verka oberoende och objektiv. Dessa lögnaktiga metoder är något som Neutral Media aldrig kommer att ställa sig bakom.