Hej,

Jag heter Jash Doweyko-Jurkowski och det är jag som är initiativtagaren bakom Neutral Media.

Idén till Neutral Media föddes när jag dokumenterade tolvslaget under 2016 års nyårsfirande på Möllevångstorget i Malmö. Det hela slutade med en video som snabbt blev viral och spreds över hela världen. Nationell och internationell media på både höger- och vänsterkanten använde sig av filmklippet och mina uttalanden för att publicera texter i enlighet med deras politiska agendor. Dessutom inleddes en ny debatt om att förbjuda fyrverkerier i Sverige. Det fick mig att börja fundera.

Stämningen i samhället, inom politiken, och inte minst i sociala medier och forum är idag hatfull, destruktiv och kontraproduktiv. Inte bara ur ett politiskt perspektiv, men också socialt i mellanmänskliga relationer, där polarisering, utanförskap och psykisk ohälsa blivit tydligare än någonsin. En strävan efter problemlösning, kunskap, information, förståelse och dialog mellan meningsmotståndare har länge varit min huvudsakliga inspiration till detta projekt. Läs gärna varför jag tycker att Neutral Media behövs här.

Neutral Media är en mediesatsning som till skillnad från andra kanaler, tidningar och nyhetssajter inte drivs på någon politisk eller ekonomisk grund. Projektet drivs ideellt och är främst beroende av hårt arbete och en del fritid. Till skillnad från andra medier publicerar inte Neutral Media några nyhetsartiklar, krönikor, ledare eller debattartiklar utan fokuserar istället på att genomföra intervjuer. Målet är att ge en ärlig bild av personen som intervjuas genom att till exempel inte försöka ”sätta dit” någon eller klippa bort delar av samtalet, men också genom att vara partipolitiskt och ideologiskt oberoende.

Genom att inte ha några begränsningar i vem som intervjuas kommer Neutral Media alltid vara en opartisk kanal. Neutral Media drivs i första hand av en stark nyfikenhet och en törst efter kunskap. Det främsta målet med Neutral Media är att försvaga vi-och-dom-mentaliteten i samhället genom att uppmuntra till samtal och att låta människor bilda sig en egen uppfattning – något som i slutändan förhoppningsvis kommer föra oss närmare varandra.

Neutral Media begränsas inte heller genom att fokusera på några speciella ämnen. Några utav dem är hursomhelst inrikes- och utrikespolitik, filosofi, kultur, religion, underhållning och samhällsfrågor. Det finns egentligen inga gränser för vem som kan intervjuas. Yttrandefriheten går inte att kompromissa med. Det är till stor del du som tittare som påverkar innehållet, exempelvis genom att tipsa om vem du tycker borde intervjuas och varför.

Neutral Medias löften:

1) Neutral Media kommer alltid stå för att varje individ, organisation och rörelse ska ha möjligheten att uttrycka sig utan att bli nedtystad.
2) Neutral Media kommer aldrig låta politiska partier, lobbyism eller sociala normer påverka innehållet.
3) Neutral Media kommer alltid drivas av nyfikenhet och kunskap med målet att främja individens mentala och sociala utveckling.
4) Neutral Media kommer aldrig tvinga besökare att betala för att komma åt delar ur innehållet.